למה נשך הכלב את השוטה?

כלב עומד על קצה תהום

ההכנה למוות

בחינה פילוסופית של מושג ההכנה למוות מעוררת דיון עמוק על תכלית החיים עצמם. אם נפנה את מבטנו אל המיתולוגיה המצרית, נמצא את אנוביס, האל הממונה על המעבר מעולם החיים אל עולם המתים. תפקידו של אנוביס הוא ללוות את הנשמה בדרכה אל העולם הבא, אולם התבוננות רחבה יותר מלמדת כי נוכחותו משמעותית הרבה מעבר לרגע המוות עצמו.
במובן זה, ניתן לראות את כל חיי האדם כהכנה מתמשכת למוות. המוות, אותו שלב אחרון של הטרנספורמציה האישית, איננו אירוע בודד, אלא תהליך ארוך המתחיל עם רגע הלידה. כל חוויה, כל למידה וכל אתגר במהלך החיים מהווים חלק מההכנה האינסופית לקראת המפגש הבלתי נמנע עם המוות.
תפיסה זו מציירת את דמותו של אנוביס כמי שמלווה את האדם לאורך כל חייו, מהיום הראשון ועד ליום האחרון. תפקידו אינו רק לקבל את הנשמה ברגע האחרון, אלא לסייע לו למצוא את דרכו בעולם ולהכינו למוות. כך, ההכנה למוות הופכת להיות מהות החיים עצמם, כאשר כל רגע הוא חלק מההכנה למעבר הגדול.
בהתאם לכך, ניתן לראות את חיינו כתהליך מתמשך של התפתחות וצמיחה, שבסופו אנו מגיעים למצב של הבנה עמוקה יותר של עצמנו ושל העולם. החיים, אם כך, אינם רק מסע אל המוות, אלא מסע של הפיכה למי שאנחנו באמת, תוך כדי למידה וגדילה.
ההכנה למוות היא מסע פנימי, שבו על האדם לעבור טרנספורמציה מהותית של הווייתו הפנימית, בדומה לאופן שבו תפוח אדמה חי עובר שינוי כדי להפוך מזון המתאים לאדם. התפוח, כשהוא נא, מתאים לחיה כמו חזיר, אך עבור האדם הוא דורש הכנה, עידון, בישול – תהליך של שינוי והכנה.
כך גם האדם, במהלך חייו, מתמודד עם הצורך להכין את עצמו לקראת אותה פרידה סופית מהעולם החומרי. זהו תהליך של חיפוש אחר איכויות פנימיות, של עידון כוחות הנפש והנשמה, שמאפשר לאדם להגיע למוות מתוך מוכנות והשלמה. 
ההכנה למוות, אם כך, היא לא רק התכוננות לפרידה הפיזית, אלא תהליך עמוק של חקר עצמי, של עידון פנימי, ושל טרנספורמציה שמאפשרת לאדם לחיות את חייו באופן שבו הם עצמם מהווים הכנה לקראת ההתעלות המיוחלת.
במסע הארוך והמתמשך של הנשמה האנושית, הגותם של חכמים ופילוסופים מן הדורות השונים מציגה מגוון של השקפות על טבעה של הנשמה ועל גורלה לאחר הפרידה מהגוף. תורות רבות מציעות כי הנשמה, אותה ישות נצחית החבויה במעמקי האדם, אינה נעלמת עם המוות, אלא ממשיכה במסעה אל עבר ממדים חדשים ובלתי נתפסים.
בפילוסופיה של המצרים הקדומים, מדובר על חלקים שונים של הוויית האדם – לא רק הנשמה אלא גם מרכיבים נוספים של המהות הפנימית. תהליך הטרנספורמציה הפנימית הזה הוא הכרחי כדי לאפשר את האיחוד וההתעלות של אותם חלקים, איחוד זה מאפשר את המשך הקיום לאחר המוות. אם האדם לא עבר את התהליך הזה במהלך חייו, אותם חלקים לא יוכלו להתאחד, והחיים לאחר המוות יהיו בלתי אפשריים או חסרי משמעות.
על פי תורות מסוימות, הנשמה זוכה לחוויה מטאפיזית מופלאה שבה היא נספגת בישויות רוחניות או באלים. תהליך זה של היספגות אינו אלא מיזוג עם הישות הרוחנית, בדומה לאופן שבו מזון שאנו צורכים נטמע בגופנו והופך לחלק מאיתנו. ככל שהנשמה התפתחה והתנשאה לרמות גבוהות יותר של הבנה רוחנית, כך היא עשויה להיספג בישות גבוהה יותר, ובכך להפוך לחלק מאותה ישות.

ישנן תורות המקשרות בין ישויות רוחניות או אלים לבין כוכבי לכת. האמונה היא כי לאחר המוות, הנשמה ממשיכה בקיומה על פני כוכב לכת או מערכת שמש השייכים לאותו אל. רעיון זה מעניק משמעות חדשה לקשר בין האדם לקוסמוס, ומציע כי כל נשמה מוצאת את מקומה ביקום בהתאם לרמת התפתחותה הרוחנית.
בבהגווד גיתא, היצירה הפילוסופית ההודית העתיקה, נאמר: 

"חסרי התבונה סוגדים לאלים-למחצה וגמולם מוגבל וארעי.
הסוגדים לאלים-למחצה מגיעים לכוכביהם של האלים, בעוד שדבקי שלי מגיעים לבסוף לכוכבי העילאי."

 כאן, מוצגת הבחירה בין פולחן לאלים-למחצה לבין דבקות באל העילאי, כשהבחירה קובעת את גורל הנשמה והמסע שהיא עוברת לאחר המוות. 

בהתבוננות על השאלה "כיצד מכינים את האדם למוות?" ניתן לדמות את התהליכים הטבעיים אשר מתרחשים בעולמנו למעין מראה המשקפת את מסענו האנושי והרוחני. הטבע, בחכמתו הכבירה, מכין את יצוריו לשינויים ומעברים, ולחצים המשפיעים על החומרים הפיזיים, כמו גם על נפש האדם.
כאשר אנו מתבוננים בתופעות טבע כגון מטמורפיזם, בו סלעים משנים את מבנם תחת לחץ אדיר, אנו יכולים להרהר על השינוי הפנימי המתרחש באדם תחת לחצים החיים. גרניט ההופך לשיש הוא דוגמה חיה לשינוי המתרחש במבנה הפיזי, אך גם רמז לשינויים המתחוללים בקרבנו, כאשר אנו מתמודדים עם קשיי החיים.
בתחתיתו של תהליך זה, המהות האמיתית של הלחץ היא להאיץ את התפתחותנו, כמו פחמן ההופך מגרפיט ליהלום תחת תנאים קשים. הלחצים מתפקדים ככוח מניע, דוחפים אותנו לעבר מבנים תודעתיים גבוהים יותר, אל עבר הבנה עמוקה ומפותחת יותר של עצמנו ושל מקומנו בעולם.
הלחצים אינם רק סבל כי אם גם הזדמנות להתפתחות, ליצירת מבנים חדשים של מחשבה ורגש. כמו שהטבע משתמש בלחץ ליצירת חומרים חדשים, כך החיים משתמשים בלחץ כדי לעצב את נפשנו, להפוך אותנו ממעמד התחלתי ביותר למצב מפותח ועדין יותר.
החיים, אם כן, מציבים בפנינו חיכוך מתמיד, אך זהו החיכוך המוליך אותנו אל עבר הרחבת התודעה, אל עבר הבנת המשמעות העמוקה של עצמנו, ולבסוף, אל ההכנה למעבר הגדול והבלתי נמנע – המוות. כך, תחת הכאב והלחץ, אנו מתעצבים, מתחדדים, ומשתנים, עד אשר נהיה מוכנים לחצות את הסף אל הלא נודע.
כפי שי.ו. גיתה כתב:

״האסון מעצב את האיש ומכריחו להכיר את עצמו;
הסבל מכפיל בנשמה שאיפות וכוחות.
סבלו של אדם מלמדו לחלוק עם סבלות זולתו,
חסרונותיו של אדם מניבים ענווה והבנה.
מי יתן, ואתה, הנער המאושר, לא תדע לקחים אלה
ורק העליצות תובילך בדרך הישר.״

במרחב הפנימי והקוסמי של ההתפתחות האנושית, עולה השאלה האם סבל הוא הכרחי במסע הטרנספורמציה שלנו. לצערנו הרב, נדמה כי רובנו נזקקים למגע עם הסבל כדי לחוות שינוי אמיתי ולהתפתח. כאן, מתעורר הקשר בין קלף השוטה ואנוביס, אשר מסמלים את המסע האנושי ואת הכאב הנלווה אליו.
בקלף השוטה, (במיוחד במספר חפיסות עתיקות יותר) הכלב, ולעיתים גם החתול, לא מהווים סמל של נאמנות או תמיכה, אלא פועלים ככוח שמאתגר את השוטה במהלך מסעו. התוקפנות של הכלב מסמלת את החיכוך הקיים בין השוטה לבין המציאות, חיכוך שמוביל לסבל. הכלב הוא בעצם דמותו של אנוביס, המנחה את השוטה לקראת המוות הפיזי והמטאפיזי, והשוטה עצמו מייצג את האנושות כולה, העומדת בפני אתגרים בלתי נגמרים.

כעת, נבחן את הרעיון של טרנספורמציה, המתקיים בתוך האורגניזם שלנו, אשר ניתן לתארו כבית חרושת כימי. זהו מנגנון מורכב, המסוגל לייצר אנרגיה רבה, אך בפועל, הוא מצליח לייצר רק את הכמות הנדרשת לשמירה על קיום הבסיסי. בתוך בית החרושת הזה, חומרים גסים נכנסים לעיבוד, והכוח האלכימי הפנימי שלנו מתפקד להמירם לחומרים עדינים יותר.
החומרים הללו, אותם אנו שואפים לתפוס כדי לגדול רוחנית ולהגיע למצבי תודעה גבוהים, הם חומרים שברמה הרגילה של בית החרושת שלנו, נוטים להתבזבז או לא להגיע לעידון הנדרש. למעשה, החומר העדין הזה הוא מזון הכרחי לגידול הגוף האסטרלי והמנטלי שלנו, התהליכים הפנימיים שמאפשרים לנו להתרומם מעבר למגבלות הפיזיות שלנו.

לסיכום, הסבל הוא לא רק מכשול, אלא גם מנוע שמניע את תהליך ההתפתחות שלנו. הוא משמש כקטליזטור, שמאפשר לנו לעבור טרנספורמציה ולגלות את הפוטנציאל המלא שלנו, כפי שמראה לנו הקשר בין השוטה לאנוביס. כך, אנו מבינים שהמסע שלנו, כולל הכאב שבו, הוא חלק בלתי נפרד מההבנה העמוקה של קיומנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו את המאמר

מאמרים קשורים

הארקנה הקטנה - חרב, מטבע, גביע ומוט
הארקנה הקטנה
סימון וויינברנד

הארקנה המשנית (הקטנה)

הארקנה המשנית מורכבת מ-56 קלפים המחולקים לארבע קבוצות: כל אחת מהקבוצות כוללת 14 קלפים: אס, ארבעה קלפי החצר ותשעה קלפי

להמשך קריאה

תפריט נגישות

צ׳אט
הי, אני כאן לכל שאלה
איך אני יכול לעזור?